ROME - De winnaar van de verkiezingen in Italië, oppositieleider Romano Prodi, maakt zich op zijn kabinet samen te stellen. Hij legt daarmee het verzet van verliezend premier Silvio Berlusconi tegen de uitslag van de parlementsverkiezingen naast zich neer.

Prodi, die het centrumlinkse blok De Unie leidt, was eerder woensdag door president Ciampi ontvangen. Het staatshoofd benadrukte in een verklaring geen snelle regeringsvorming te verwachten.

Frauduleus

De Italiaanse premier Berlusconi heeft woensdagavond de parlementsverkiezingen van enkele dagen geleden frauduleus genoemd. De verliezer van de stembusgang sprak de verwachting uit dat de uitslag, die door bedrog tot stand zou zijn gekomen, nog zal wijzigen.

De premier uitte zijn kritiek tegen journalisten. Hij had dinsdag al het verloop van de stembusronde gehekeld. Hij sprak over tegenstrijdigheden.

Toegeven

Berlusconi wilde ook woensdag zijn minieme verlies niet toegeven. Op aandringen van zijn centrumrechtse kamp gaf het ministerie van Binnenlandse Zaken opdracht ruim 80.000 stembiljetten te controleren die onduidelijk waren ingevuld. Waarnemers gingen er echter van uit dat de hertelling niets aan de verhoudingen zal veranderen.

Hertelling

Ongeveer honderd rechters en een groot aantal griffiers controleren de problematische biljetten. Het Berlusconi-kamp eiste een hertelling, omdat Prodi slechts ruim 25.000 stemmen meer had dan zijn rivaal. In een nationaal uitgezonden toespraak sprak Berlusconi over tegenstrijdigheden.

Vuilcontainers

Twee dagen na de verkiezingen van zondag en maandag troffen voorbijgangers in Rome vijf stembussen met geldige stembiljetten aan. De dozen stonden op straat bij vuilcontainers. Hoe de waarschijnlijk niet getelde stembiljetten op straat zijn terechtgekomen, is nog niet duidelijk.

Kieswet

Een hertelling van alle stembiljetten, zoals centrumrechts aanvankelijk eiste, is volgens de Italiaanse kieswet niet toegestaan. Vertegenwoordigers van partijen die het niet eens zijn met de beslissingen van de rechters bij de gerechtshoven in de regio's, kunnen naar het Hof van Cassatie in Rome stappen.

Uitslagen

Volgens de openbaar gemaakte uitslagen krijgt De Unie van Prodi 158 van de 315 zetels in de Senaat en 341 van de 630 zetels in de Kamer van Afgevaardigden. In de Kamer van Afgevaardigden won centrumlinks met een miniem verschil van 25.224 stemmen. De Unie kreeg 49,805 procent van de stemmen tegen 49,739 procent voor de coalitie van Berlusconi. Zijn Huis van de Vrijheden sleepte in de Kamer van Afgevaardigden 277 zetels in de wacht.

De meerderheid van De Unie in de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat is zo klein dat Prodi alle partijen van zijn bondgenootschap te vriend moet houden. Bij de Unie zijn zowel liberalen als christendemocraten en orthodoxe communisten aangesloten.