AMSTERDAM - Justitie beschouwt de Amsterdamse zakenmannen David B. en Jan-Dirk P. als verdachten in het onderzoek naar de criminele organisatie rond Willem Holleeder. Dit wordt bevestigd door betrouwbare bronnen.

Naar P. loopt al langer een strafrechtelijk onderzoek wegens het witwassen van crimineel geld en valsheid in geschrift. Sinds zeer kort is zijn naam opgenomen in het rijtje van de vermeende misdaadbende van Holleeder.

Bij B. deed de FIOD-ECD op 30 januari een inval aan de Apollolaan. Die dag werden Holleeder en een groep medeverdachten gearresteerd.

De raadsman van Jan-Dirk P., G. Meijers, zegt woensdag niet op de hoogte te zijn van enige verdenking. "Mijn cliënt noch ik hebben iets van die strekking van politie of justitie vernomen." De raadsman wil verder geen commentaar leveren.

Bekenden

Onjuiste verklaringen

De advocaat van B., C. Raymakers, zegt in een reactie over de verdenking van zijn cliënt. "Dit wordt door cliënt ver van zich geworpen. Een dergelijke verdachtmaking kan naar de volle overtuiging van hem slechts berusten op onjuiste verklaringen of een onjuiste interpretatie van feiten hetgeen vervolgonderzoek zal uitwijzen."

P. en B. zijn zakenpartners. Beiden zijn bekenden van de vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Met de formele verdenking tegen de beide zakenlieden tekent de verwevenheid tussen zware onderwereld en vermogende bovenwereld zich steeds scherper af. Van Endstra is bekend dat hij sinds jaar en dag met een been in beide werelden stond.

Prijs

Het zakenduo ontving in 2004 nog de Glazen Baksteen. Dat is een onderscheiding voor de particuliere vastgoedbeleggingsmarkt. Ze kregen de prijs in hun hoedanigheid van directeur/grootaandeelhouder van de Merwede Group, een particuliere beleggingsgroep.

Quote 500

Het zakenblad Quote schreef in juni 2004 dat P. destijds goed was voor een vermogen van 275 miljoen euro. Ook werd hem het bezit van 40 procent van alle winkelpanden in de Amsterdamse PC Hooftstraat en grote stukken van de Rotterdamse Lijnbaan toegeschreven. Hij stond dat jaar op nummer 57 van de Quote 500, een lijst van de rijkste Nederlanders.