DEN HAAG - De antirookorganisatie Clean Air Nederland (CAN) heeft voldoende handtekeningen opgehaald om in mei in de Tweede Kamer een burgerinitiatief in te dienen. De stichting en de 40.000 ondertekenaars van het initiatief willen dat het roken in de horeca aan banden wordt gelegd. Dat maakte de organisatie woensdag bekend.

Oud-minister van Volksgezondheid Borst is van plan vrijdag haar handtekening onder het initiatief te zetten. Volgens CAN is dit het eerste burgerinitiatief. Vanaf 1 mei kunnen Nederlanders zelf een onderwerp aandragen waar de Tweede Kamer zich over moet uitspreken.

Of dat ook met dit initiatief gaat gebeuren is onduidelijk. Een onderwerp moet minimaal twee jaar niet op de politieke agenda hebben gestaan om in de Kamer besproken te worden. De Tabakswet is eind vorig jaar nog besproken. Volgens Clean Air Nederland is over het recht op een rookvrije werkplek in 2003 gestemd en dat is dus langer dan twee jaar geleden. Dat deelonderwerp zou volgens de organisatie dus in stemming gebracht kunnen worden.

De Tweede Kamer heeft in 2003 besloten elke Nederlander een rookvrije werkplek te garanderen. Dat betekent dat er op bedrijven en instellingen niet meer mag worden gerookt. De wet is in 2004 ingegaan.

Uitzondering

Voor het horecapersoneel werd toen een uitzondering gemaakt. Als het personeel niet meer in aanraking mocht komen met tabaksrook, zou dat betekenen dat bezoekers van cafés en dergelijke niet meer zouden mogen roken. Een ruime meerderheid van de Kamer vond dat toen te ver gaan. CAN hoopt dit besluit terug te draaien.