DEN HAAG - Premier Balkenende staat als minister-president "vanzelfsprekend pal" voor het homohuwelijk. Dat is "nadrukkelijk één van de uitgangspunten van het kabinetsbeleid zoals dat ook is verwoord in de kabinetsbrief Homo-emancipatie". Balkenende heeft dat woensdag aan de Tweede Kamer geschreven.

Die had kritiek geuit op uitspraken die de premier vrijdag heeft gedaan in een gesprek met studenten in Indonesië. Balkenende zei toen dat hij destijds als Kamerlid tegen het homohuwelijk heeft gestemd.

Aan de Kamer schrijft Balkenende dat hij tegenover de Indonesische studenten "heeft gesteld en verdedigd dat dit soort zaken in onze parlementaire democratie bij meerderheid worden bepaald".

Stellingname

Vooral coalitiepartij D66 en de grootste oppositiepartij PvdA toonden zich ontevreden over de manier waarop Balkenende zich uitgelaten heeft over het homohuwelijk. D66-Kamerlid Van der Ham verweet hem dat hij "is weggedoken" voor een stevige stellingname tegenover een vooringenomen publiek.

Normenloos

"De Indonesische studenten vinden ons homohuwelijk en de legale prostitutie misschien normenloos en bandeloos, in Nederland denken we daar in meerderheid anders over. Balkenende was daar meer CDA'er dan premier van alle Nederlanders."

Bezorgd

De Tweede Kamer is zeer bezorgd over het schenden van rechten van homoseksuelen in Indonesië. Balkenende benadrukt woensdag in zijn brief aan de Kamer dat hij tijdens zijn bezoek aan Indonesië in vrijwel alle gesprekken het thema mensenrechten aan de orde heeft gesteld.