UTRECHT - De regering van de Nederlandse Antillen is kwaad op het Nederlandse televisieprogramma Opsporing Verzocht. Gevolmachtigd minister P. Comenencia van de Antillen beschuldigt politie en het Openbaar Ministerie (OM) als samenstellers van het Nederlandse programma, van het bewust en overduidelijk verdraaien van de feiten.

De kritiek gaat over de uitzending van dinsdag waarin de verdwijning van de Amerikaanse scholiere Natalee Holloway aan bod kwam. Holloway verdween vorig jaar op Aruba.

Misleiden

"Door bewust overduidelijke feiten te verdraaien en het publiek te misleiden van wie juist medewerking wordt verzocht voor de opsporing van daders, wijkt het programma van zijn doel af", benadrukt Comenencia. "Het bewijst een groot deel van de Koninkrijksgemeenschap een slechte dienst."

Concrete, bekende kenmerken van de in het begin als verdachte aangemerkte Joran van der Sloot zijn volgens de gevolmachtigd minister "totaal anders" weergegeven. "De blanke Joran van der Sloot werd onterecht als bruin gepresenteerd.", vindt Comenencia.

Stereotype crimineel

"Zoekend naar redenen waarom niet gewoon een blanke acteur is gekozen voor de rol van Joran, komen wij tot de stellige indruk dat de programmamaker gekozen heeft voor het benadrukken van wat reeds - ten onrechte - in Nederland als stereotype crimineel wordt gepresenteerd."

"Wat moeten wij nu denken van de rest van de uitzending?", vraagt Comenencia zich af. "Hoeveel fictie zal daar in zitten? Op onze medewerking hoeven ze niet meer te rekenen. Zoeken naar fictieve daders heeft immers geen zin."

Opsporing Verzocht is een opsporingsmiddel van politie en justitie. Deze twee diensten bepalen de inhoud van het programma tot in elk detail.

Impuls

De kwestie Holloway is op verzoek van het Arubaanse OM en de Arubaanse politie in Opsporing Verzocht aan bod gekomen. Hiermee hoopten de autoriteiten op Aruba het onderzoek naar de verdwijning van de Amerikaanse een impuls te geven. De uitzending was ook op Aruba te zien. Het programma zond onder meer een reconstructie uit van de nacht waarop Holloway verdween.

Een woordvoerster van de politie Utrecht die heeft meegewerkt aan de uitzending, zegt dat de reconstructie mede is gemaakt door het onderzoeksteam op Aruba. "Wij bieden ondersteuning, maar hebben niet de leiding gehad."

Zestig tips

De uitzending heeft tot nu toe overigens zestig tips opgeleverd. Over de inhoud en de waarde van de binnengekomen informatie kan de politie nog niets zeggen. Het onderzoeksteam op Aruba gaat de informatie analyseren.