DEN HAAG - Coalitiepartij D66 en de grootste oppositiepartij PvdA zijn ontevreden over de manier waarop premier Balkenende (CDA) zich vorige week in Indonesië heeft uitgelaten over het homohuwelijk. De partijen hebben de minister-president om opheldering gevraagd, zei D66-parlementariër Van der Ham dinsdagavond.

Afgelopen vrijdag discussieerde Balkenende met Indonesische studenten over een aantal onderwerpen, waaronder het homohuwelijk. Desgevraagd gaf de premier aan dat hij destijds als Kamerlid tegen het wetsvoorstel had gestemd dat het huwelijk tussen mensen van dezelfde sekse mogelijk maakte.

Onder meer D66, PvdA, homobelangenorganisatie COC en de jongerenorganisaties van VVD, GroenLinks en D66 reageerden afkeurend op de uitlatingen van de premier. Van der Ham verwacht dat Balkenende woensdag in de namiddag zal reageren op de vragen. "We gaan dit niet heel hoog spelen, maar de premier had best iets steviger voor de Nederlandse waarden en normen mogen gaan staan", aldus Van der Ham.

Gemiste kans

De D66'er spreekt van een gemiste kans. "Zeker in een land waarin mensenrechten van bepaalde groepen burgers als homoseksuelen niet altijd worden gerespecteerd, was het goed geweest om onze waarden te benadrukken. Diepe waarden die we in Nederland belangrijk vinden, zoals gelijke behandeling van iedereen en het recht op zelfbeschikking."

Het Tweede Kamerlid verwijt de premier dat hij "is weggedoken" voor een stevige stellingname tegenover een vooringenomen publiek. "De Indonesische studenten vinden ons homohuwelijk en de legale prostitutie misschien normenloos en bandeloos, in Nederland denken we daar in meerderheid anders over. Balkenende was daar meer CDA'er dan premier van alle Nederlanders."