ROME - De Italiaanse premier Berlusconi heeft dinsdagavond geweigerd zijn nederlaag bij de parlementsverkiezingen van zondag en maandag toe te geven. Hij zei tijdens een persconferentie dat niemand op dit moment nog de overwinning kan opeisen. Zijn coalitie heeft eerder een hertelling geëist van de stemmen die ongeldig zijn verklaard.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Berlusconi liet weten dat er zich "erg veel onregelmatigheden" hebben voorgedaan bij de stembusgang van Italianen in het buitenland. Die moeten volgens hem nog worden onderzocht.

Definitieve resultaten

Vlak voor het optreden van Berlusconi publiceerde het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken de definitieve resultaten van de verkiezingen. De uitslag gaf de centrumlinkse coalitie van Romano Prodi een meerderheid in zowel de Senaat als de Kamer van Afgevaardigden.

Een aanwijzing dat Berlusconi toch al rekening houdt met verlies, was zijn mededeling dat Italië een "brede coalitie" zou moeten overwegen, "zoals in Duitsland". De kans op een dergelijke coalitie is volgens waarnemers zeer klein.

Prodi claimt premierschap

Romano Prodi heeft dinsdag het premierschap van Italië opgeëist na een nipte zege tegen Silvio Berlusconi in de parlementsverkiezingen. De Unie van Prodi kreeg 158 van de 315 zetels in de Senaat en 342 van de 630 zetels in de Kamer van Afgevaardigden. Dat blijkt uit de officiële uitslagen die het ministerie van Binnenlandse Zaken dinsdagavond op zijn website publiceerde.

In de Kamer van Afgevaardigden (Tweede Kamer) won links met een miniem verschil van 25.224 stemmen. De Unie kreeg 49,8 procent van de stemmen tegen 49,7 procent voor de coalitie van de premier. Het ministerie van Binnenlandse Zaken maakte de uitslag voor de Kamer van Afgevaardigden in de nacht van maandag op dinsdag bekend, maar de resultaten voor de Senaat lieten tot dinsdagavond op zich wachten.

Uren voor de officiële uitslag voor de Senaat voorspelde de Italiaanse televisiezender Sky Italia dat in het buitenland woonachtige Italianen Prodi aan de zege op Berlusconi zouden helpen. Volgens de zender zouden Prodi en de zijnen zeker vier van de zes Senaatszetels winnen die door de Italianen in het buitenland waren te vergeven. Uiteindelijk kwam Prodi voor de Senaat uit op 158 zetels en Berlusconi op 156. Wie de laatste zetel gaat bezetten, is nog niet bekend.

Coördinator Sandro Bondi van Forza Italia, de partij van Berlusconi binnen het Huis van de Vrijheden, zei eerder dat het kamp van de premier een hertelling eist van de half miljoen uitgebrachte stemmen voor de Kamer van Afgevaardigden die ongeldig zijn bevonden.

Tweedeling

Al voor de officiële einduitslag voor de Senaat zei Prodi dat hij ervan overtuigd is dat hij Italië de komende vijf jaar gaat regeren. "Na de verkiezingen te hebben gewonnen is het juist, logisch en mijn plicht", aldus de centrumlinkse politicus. Prodi, ook premier van 1996 tot najaar 1998, verklaarde dat "de vrede en Europa" centraal zullen staan in zijn beleid. "Het zal een regering zijn voor alle Italianen, zelfs voor hen die niet op ons hebben gestemd", probeerde hij een tweedeling in het land te voorkomen.

Felicitaties

De Belgische premier Verhofstadt, de Franse minister van Europese Zaken Colonna en de Luxemburgse premier Juncker feliciteerden Prodi dinsdagmiddag met zijn overwinning. Ook de voorzitter van de Europese Commissie Barroso nam een voorschot op de zege van de centrumlinkse politicus, die zijn voorganger als Commissievoorzitter was. Barroso zei tijdens een bijeenkomst in Straatsburg dat hij verheugd is dat de volgende Italiaanse regering "enthousiasme heeft voor Europa".

Politieke waarnemers voorspellen een zware klus voor een regering-Prodi. De meerderheid van De Unie in de Kamer van Afgevaardigden en de Senaat is zo klein dat Prodi genoodzaakt is alle partijen van het bondgenootschap binnenboord te houden. De coalitie van de 66-jarige Prodi omvat een aantal kleinere partijen.

Daaronder zijn zowel orthodoxe communisten als katholieke en liberale groeperingen. Prodi won de Italiaanse verkiezingen eerder in 1996. Hij bleef slechts tweeëneenhalf jaar aan de macht, omdat ontevreden communisten zijn regering ten val brachten. Maar centrumlinks bleef wel, onder aan een andere premier, regeren. Van 1999 tot november 2004 was Prodi voorzitter van de Europese Commissie.

Opkomst

De opkomst voor de verkiezingen, die over zondag en maandag waren gespreid, was hoog. Volgens het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken nam 83,6 procent van de 47 miljoen stemgerechtigden de moeite om naar de stembus te gaan. De Unie van Prodi scoorde het best in het zuiden en midden van Italië. In het welvarende noorden en op Sicilië bleek het Huis van de Vrijheden van Berlusconi het populairst.