DRACHTEN - Een woonunit op het asielzoekerscentrum (azc) in Drachten is dinsdag volledig afgebrand. De acht mensen die in het gebouw aanwezig waren, werden direct geëvacueerd waardoor niemand gewond is geraakt. Na ongeveer twee uur had de brandweer het vuur onder controle. Dat heeft de brandweer gezegd.

De brand is in een keuken begonnen en zette binnen korte tijd het hele woonblok in lichterlaaie. "Door de bouwconstructie van hout- en gipsplaten ging het vuur sneller dan elders", zei een woordvoerder.


Foto: Linda Kouwenhoven l Rookwolken waren tot in de wijde omtrek te zien

Rookwolken

De rookwolken die door de brand ontstonden, waren tot in de wijde omtrek te zien. Naast het afgebrande gebouw werd ook een van de acht andere eenheden geëvacueerd omdat de brand door de wind over zou kunnen slaan. De brandweer kon dat voorkomen.

Volgens een zegsvrouw van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is het centrum in Drachten een terugkeerlocatie. Zowel alleenstaanden, echtparen met kinderen als alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's) wonen in het centrum. De dakloos geworden asielzoekers brengen de nacht elders in het centrum door.