AMSTERDAM - Een deel van de militairen dat wordt uitgezonden naar de Afghaanse provincie Uruzgan is te onervaren en slecht voorbereid voor de gevaarlijke missie. Dat zegt een van de twee militairen die weigeren naar Uruzgan te gaan deze week in Vrij Nederland.

In zijn eenheid is onervarenheid troef, zegt hij in het weekblad. "Mijn peloton bestaat voor het grootste deel uit jongens van een jaar of negentien, die net van de basisopleiding soldaat komen en nauwelijks weten hoe ze hun mitrailleur moeten vasthouden.

Kindercrèche

Op een enkeling na is niemand ooit op uitzending geweest." Zijn peloton omschrijft hij als een 'kippenhok', een kindercrèche, en een 'groepje hangjongeren'.

Volgens de militair zijn de voorbereidingen op de missie te laat op gang gekomen. Zo zouden de wapens straks in Uruzgan nog ingeschoten moeten worden. Zijn peloton slaagde bovendien 'met de hakken over de sloot' voor de test die voor een missie moet worden afgelegd.

Betere club

Ook zijn luitenant zou weinig vertrouwen hebben in zijn manschappen. "Tijdens de eindoefening zei ik tegen hem: luitenant, u gaat mij toch niet vertellen dat u het wél ziet zitten met deze groep? Toen antwoordde hij: tsja, ik kan me ook wel een betere club voorstellen om mee naar Afghanistan te gaan."

De soldaat is na zijn weigering geschorst en kan een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar krijgen. De Koninklijke Marechaussee voert een strafrechtelijk onderzoek naar hen uit.

Voorbeeld

De 20-jarige militair stelt in Vrij Nederland dat de reden voor de harde aanpak is dat Defensie een voorbeeld wilde stellen, uit vrees dat meer soldaten afhaken. Dit wordt door Defensie ontkend. "Dat staat er los van. Zo gaan we daar in dit soort gevallen mee om", zegt overste Roel Been.

Het ministerie van Defensie wilde dinsdag nog niet verder inhoudelijk reageren. Been zei dat hij het artikel nog moet lezen, maar dat de berichten van de militair hem niet bekend voorkomen.

De missie in Uruzgan start in augustus met 1200 militairen. De eerste Nederlandse militairen zijn vorige maand naar Uruzgan vertrokken om kwartier te maken.