ROME - Italiaanse agenten hebben het meest gezochte maffiakopstuk ter wereld, Bernardo Provenzano, gearresteerd. Dat meldde het Italiaanse persbureau ANSA dinsdag op gezag van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het hoofd van de Siciliaanse maffia wist tientallen jaren uit handen van justitie te blijven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Agenten grepen de "baas der bazen" van de georganiseerde Italiaanse misdaad in een boerderij bij het beruchte Corleone op het eiland Sicilië. Hij wordt later op de dag naar een gevangenis in Palermo gebracht.

Zoektocht

Met zijn arrestatie komt er een einde aan een zoektocht van 42 jaar naar de gangster. Provenzano nam het roer over van de toenmalige maffiatopman Salvatore 'Toto' Riina, die in 1993 werd gearresteerd.

De Italiaanse president Carlo Azeglio Ciampi reageerde dinsdag verheugd op de arrestatie, meldde het presidentiële paleis. Het nieuws over de aanhouding van de 'geest van Corleone' drukte zelfs de uitslagen van de parlementsverkiezingen even van de televisiekanalen.

Maffiamoorden

De 73-jarige Provenzano is bij verstek veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens de ernstigste maffiamoorden in de Italiaanse geschiedenis. Hij wordt onder meer verantwoordelijk gehouden voor de moord op de anti-maffiarechters Giovanni Falcone en Paolo Borsellino in 1992.