ROME - De Unie van Romano Prodi lijkt af te stevenen op een overwinning bij de Italiaanse parlementsverkiezingen. Zijn centrumlinkse blok heeft een meerderheid in de Kamer van Afgevaardigden en krijgt volgens officiële prognoses van dinsdag ook de Senaat achter zich. Het land lijkt verdeeld en Prodi kan niet met een overtuigend mandaat regeren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

In de Kamer van Afgevaardigden won links met een miniem verschil van 25.224 stemmen van het Huis van de Vrijheden van premier Silvio Berlusconi. De Unie kreeg 49,8 procent van de stemmen tegen 49,7 voor de coalitie van de premier. Een zegsman van Berlusconi eist echter een hertelling van de stemmen omdat er half miljoen ongeldige stemmen zouden zijn uitgebracht.

Senaat

De stemmen van in het buitenland wonende Italianen gaven de doorslag bij de verkiezing voor de Senaat. Die zijn goed voor zes zetels in het 315 zetels tellend orgaan. Volgens de Italiaanse nieuwszender Sky sleept Prodi hiervan vier zetels in de wacht waardoor hij 158 senatoren mag gaan leveren. Berlusconi zou blijven steken op 156 zetels.

Patstelling

Beide huizen van de volksvertegenwoordiging hebben evenveel macht en een blok moet in zowel Kamer van Afgevaardigden als Senaat een meerderheid hebben om een parlementaire patstelling te voorkomen. Voor de Kamer mogen Italianen vanaf achttien jaar stemmen. Het kiezen van senatoren is voorbehouden aan kiesgerechtigden vanaf 25 jaar. De opkomst bij de verkiezingen was met 83,6 procent hoog.

Overwinning

De 66-jarige Prodi eiste rond 02.30 uur de overwinning op. 'Il Professore' werd op de Piazza Santissimi Apostoli in de hoofdstad door duizenden enthousiaste aanhangers toegejuicht. Hij toonde zich overtuigd van zijn zege. Geflankeerd door andere centrumlinkse leiders zoals oud-burgemeester Franco Rutelli van Rome en Piero Fassino van de ex-communistische DS zei hij: "Vandaag wordt er een bladzijde omgeslagen. Wij zullen vijf jaar lang samen regeren".

Dinsdag eiste hij de post van premier op. De verkiezingsavond verliep bijzonder spannend. De exitpolls na het sluiten van de stembureaus voorspelden een nipte overwining voor Prodi, maar in de loop van de avond en nacht werd het duidelijk dat het een nek-aan-nekrace zou worden. De emoties in beide kampen liepen hoog op. Toen Prodi de zege opeiste noemde minister Claudio Scajola dit "onduldbaar" en zei dat het hem deed denken aan "Zuid-Amerikaanse toestanden".

Berlusconi

De zakenman en miljardair Berlusconi regeert Italië sinds 2001. In deze periode zakte de economie in en kreeg het land de bijnaam 'de zieke man van Europa'. De werkloosheid is hoog opgelopen, vooral onder jongeren. Verder neemt het begrotingstekort steeds grotere vormen aan. Berlusconi zelf heeft nog niet gereageerd op de uitslag.

De coalitie van Prodi omvat een aantal kleine partijen waaronder liberale en katholieke groeperingen en ex-communisten. Prodi won de verkiezingen eerder in 1996. Zijn brede coalitie hield toen maar twee jaar stand omdat zijn ontevreden toenmalige communistische partner hem ten val bracht. De beurs in Milaan reageerde dinsdag bezorgd op de mogelijke politieke impasse die leek te zijn ontstaan en opende 0,8 procent lager.

Critici verwachten dat de nieuwe regeerploeg van Prodi hetzelfde lot wacht. Zij menen dat de ideologische verschillen te groot zijn tussen de partijen. Om ze toch bijeen te houden heeft Prodi met de andere partijleiders een regeerakkoord ondertekend van bijna driehonderd pagina's. De formatie van de nieuwe regering moet wachten tot na de presidentsverkiezingen die volgende maand worden gehouden.