ROME - De centrumlinkse kandidaat-premier Romano Prodi heeft dinsdagochtend de overwinning opgeëist bij de Italiaanse parlementsverkiezingen. Hij klom op het podium op de Piazza Santissimi Apostoli in Rome en zei tegen journalisten: "Abbiamo vinto!" (Wij hebben gewonnen!), zo meldde la Repubblica.

Bekijk video: Modem/ Breedband

"Il professore" werd toegejuicht door duizenden enthousiaste aanhangers. Die zwaaiden tijdens Prodi's toespraak met vlaggen van de Olijfboom en van andere centrumlinkse groeperingen die deel uitmaken van de Unione.

V-teken

Prodi maakte met zijn vingers het V-teken, voor 'vittoria' (overwinning). Hij werd vergezeld door andere centrumlinkse leiders, zoals oud-burgemeester Francesco Rutelli van Rome en Piero Fassino, de leider van de ex-communistische Democraten van Links (DS).

"Lieve vrienden en lieve vriendinnen, wij hebben gewonnen", zei Prodi in zijn toespraak. "Nu is het werken om Italië te veranderen. Vanaf vandaag wordt er een bladzijde omgeslagen. Wij blijven voor altijd eensgezind. Wij zullen vijf jaar lang samen regeren."

Leuzen

Prodi's toespraak werd door de menigte beantwoord met leuzen als "Siamo coglioni!" (Wij zijn eikels!) Berlusconi had enkele dagen geleden mensen die op centrumlinks stemmen, 'coglioni' genoemd.

Rond 03.00 uur eindigde het officiële overwinningsfeest van de Unione. De menigte zong ter afsluiting het wereldberoemde partizanenlied Bella Ciao uit de Tweede Wereldoorlog. Ook daarna nog trokken menigtes feestvierende Prodi-aanhangers zwaaiend met vlaggen door de Italiaanse hoofdstad. Ook toeterden veel automobilisten om de overwinning van links te vieren. De politie heeft de Via del Plebescito, waar Berlusconi woont als hij in Rome is, afgezet om incidenten te voorkomen.

Ongeldig

Bij de verkiezing zouden zeker een half miljoen stemmen ongeldig zijn verklaard. Dit heeft de woordvoerder van premier Berlusconi dinsdagochtend gezegd. Berlusconi's centrumrechtse Huis van de Vrijheden heeft de verkiezingen voor de Kamer verloren met een verschil van 25.224 stemmen ten opzichte van de centrumlinkse unie van Romano Prodi.

Kieswet

Enkele maanden geleden was de Italiaanse kieswet gewijzigd. Daardoor kon in het grootste deel van het land nu alleen nog maar op een kieslijst worden gestemd en niet meer op een kandidaat, behalve in het autonome Aostadal en, bij de Senaatsverkiezingen, ook in het autonome Trentino-Alto Adige (Zuid-Tirol). Als kiezers elders in het land toch een naam op het stembiljet zetten, werd dat daardoor ongeldig.

Dat is een mogelijke verklaring voor het hoge aantal ongeldige stemmen dat door centrumrechts wordt verondersteld. De overheid had met tv-spotjes uitgebreid gewaarschuwd voor het gevaar dat de stembriefjes ongeldig worden.

Tellen

Het tellen van de stemmen die de in het buitenland wonende Italianen hebben uitgebracht voor de Senaat, ligt niet op schema. Omstreeks kwart voor vijf waren pas de uitslagen uit 254 van de 896 stembureaus geteld. De uitslag die eerder verwacht werd voor het eind van de ochtend, zal daarom tot dinsdagmiddag op zich laten wachten, aldus waarnemers ter plaatse.