MANILLA - Dit jaar wil zich op Goede Vrijdag ook een Brit laten kruisigen in de Filipijnse plaats San Pedro Cutud. Dit heeft de directeur van de plaatselijke VVV maandag laten weten.

Volgens een oude traditie doet elk jaar een tiental Filipijnen mee aan een zelfkastijdingsritueel op Goede Vrijdag in de plaats zo'n 70 kilometer ten noorden van Manilla. Op het hoogtepunt van de ceremonie worden de boetelingen aan een kruis gespijkerd, ter nagedachtenis van de offerdood van Jezus Christus bijna tweeduizend jaar geleden.

Traditie

De Brit, wiens naam niet is bekendgemaakt, zou pas de vierde buitenlander zijn die meedoet aan de traditie. Volgens de burgemeester van San Pedro Cutud mag hij meedoen, als hij een medisch getuigschrift overlegt waaruit blijkt dat hij de beproeving fysiek en mentaal aankan. De inschrijving sluit donderdag.

Bij een van de drie buitenlanders die de Brit voorgingen, een Japanner, kwam het in 1996 tot een schandaal. Achteraf bleek dat de Japanner een pornoacteur was die de beelden van zijn kruisiging wilde gebruiken in een van zijn films.

Dit jaar worden 5000 belangstellenden verwacht voor de kruisiging in San Pedro Cutud, dat zich die bijnaam Golgota van de Filipijnen heeft verworven, naar de plaats bij Jeruzalem waar Jezus is gekruisigd.

Dit jaar wordt er in San Pedro Cutud ook een nieuw record gevestigd: De Filipijn Ruben Enaje laat zich voor de twintigste keer aan het kruis spijkeren.