ROME - De verkiezingsstrijd in Italië blijft ongemeen spannend. Volgens de laatste peilingen heeft Romano Prodi met zijn centrumlinkse Unie-coalitie een voorsprong van een kleine 3,5 procent op de centrumrechtse coalitie Huis van de Vrijheden. Silvio Berlusconi gaat in de strijd om de Senaat aan de leiding met 20.000 stemmen verschil.

Het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meldde, na het tellen van 52 procent van de stemmen, dat Prodi de steun heeft van 51,4 procent van de kiezers. Berlusconi en zijn coalitie kunnen in het Lagerhuis rekenen op 47,9 procent van de kiezers.

Ook in de strijd om de Senaat is het onderlinge verschil miniem. Na het tellen van de stemmen in 48.464 van de 59.816 stembureaus had Berlusconi 20.000 stemmen meer binnen dan Prodi. Dat betekent dat de coalitie Huis van de Vrijheden 49.62 procent van de stemmen krijgt tegen 49,55 procent voor de Unie-coalitie van Prodi.

Electoraat

De cijfers voor de Senaat en het Lagerhuis lopen uiteen, omdat het electoraat niet hetzelfde is. Voor het Lagerhuis mogen Italianen van 18 jaar en ouder stemmen. Het kiezen van senatoren is voorbehouden aan Italianen vanaf 25 jaar.