AMSTERDAM - De Verenigde Staten zullen de bewegingsvrijheid van de Venezolaanse ambassadeur in Washington beperken als regeringsgezinde activisten in Venezuela zich gewelddadig blijven gedragen tegen de Amerikaanse ambassadeur in Caracas. Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken heeft dat maandag gezegd.

De Amerikaanse ambassadeur William Brownfield is in de afgelopen weken minstens vier keer belaagd, het laatst afgelopen vrijdag, toen zijn autokonvooi met eieren, tomaten en andere etenswaren werd bekogeld.

Huisarrest

"Als wij zo'n incident weer zien, denk ik dat dit ernstige diplomatieke gevolgen zal hebben voor onze twee landen. En ik denk dat de Venezolaanse ambassadeur zal zien dat zijn mogelijkheden om zich binnen de Verenigde Staten te bewegen ernstig beperkt zullen worden", zei woordvoerder Sean McCormack. Mogelijk mag ambassadeur Bernardo Alvarez dan zijn ambtswoning in Washington niet meer verlaten, zei een andere functionaris, die anoniem wilde blijven.

McCormack zei niet te hopen dat het zo ver zal komen. "Wij willen dat Venezuela zijn verplichtingen onder de Weense Conventie nakomt om onze diplomaten daar bescherming te bieden." Volgens McCormack waren de incidenten geen spontane acties, maar waren ze gepland door regeringsfunctionarissen.

Provocaties

De linkse Venezolaanse president Hugo Chavez beschuldigde zondag de Amerikaanse ambassadeur ervan incidenten uit te lokken. Hij dreigde ambassadeur Brownfield het land uit te zetten als hij met zijn "provocaties" door zou gaan.