ROME - De Italiaanse premier Silvio Berlusconi heeft volgens de laatste peilingen een kleine voorsprong op de centrumlinkse coalitie van Romano Prodi. In de strijd om het aantal zetels in de Senaat heeft Berlusconi, na telling van 86 procent van de stemmen, nu 158 zetels tegen 152 voor Prodi. Zo meldde het onderzoeksbureau Nexus.

In de strijd om het Lagerhuis zijn Berlusconi en Prodi verwikkeld in een nek-aan-nek-race. Na 44 procent van de stemmen geteld te hebben heeft Berlusconi volgens Nexus een voorsprong van 0,3 procent. Eerdere prognoses wezen Romano Prodi als winnaar aan van de Italiaanse verkiezingen. Na de eerste 9 miljoen stemmen geteld te hebben leek de centrumlinkse coalitie een voorsprong van 5 procent te hebben op de centrumrechtse coalitie Huis van de Vrijheden van Berlusconi.

Grote voorzichtigheid

Nexus heeft een oproep gedaan om grote voorzichtigheid in acht te nemen bij de interpretatie van de prognoses. De peilingen in Italië zijn niet altijd even betrouwbaar. Bij de vorige krachtmeting tussen Prodi en Berlusconi in 1996 meldden de stembuspeilingen winst voor Berlusconi, terwijl in werkelijkheid Prodi de meerderheid in het parlement haalde.

Nieuwe verkiezingen

In de aanloop naar de verkiezingen zeiden Prodi en Berlusconi alleen genoegen te nemen met een meerderheid in zowel de Senaat als het Lagerhuis. Ze lieten doorschemeren dat als ze die meerderheid niet zouden behalen, ze zouden aansturen op nieuwe verkiezingen.