AMSTERDAM - De Nederlandse tak van een Europees netwerk dat minderjarige jongens uit India smokkelde, is opgerold. De afgelopen weken zijn zeven verdachten opgepakt, melden de betrokken opsporingsinstanties maandagavond in een gezamenlijk persbericht. Het netwerk zou gebruik hebben gemaakt van de Nederlandse asielprocedure voor alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's).

Tussen oktober 2004 en november vorig jaar bleken 98 Indiase jongens tussen de 13 en 18 jaar uit diverse asielzoekerscentra spoorloos te zijn verdwenen. Na november, toen het onderzoek begon, kwam melding van 27 vermiste ama's uit het Aziatische land. Zij verbleven tot hun vermissing in het asielzoekerscentrum in het Brabantse Oisterwijk.

Vrijwillig

Volgens de recherche en de marechaussee is uit onderzoek gebleken dat de tieners het centrum vrijwillig hebben verlaten om naar Frankrijk of Italië te worden gesmokkeld. De bron van het netwerk, dat in India zou liggen, heeft geholpen bij de aanschaf van onder meer treinkaartjes. De Indiase families van de jongens zouden veel geld hebben betaald om hun zonen naar Europa te laten overbrengen.

De politie verrichte in deze zaak op 20 februari in Amsterdam de eerste arrestatie. Een 49-jarige man uit India zou die dag opdracht hebben gekregen om een ama uit een opvanghuis in Waalwijk op het vliegtuig naar Italië te zetten. Sinds zijn aanhouding zijn onder anderen een 18-jarige en een 19-jarige asielzoeker aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de zaak. De jongste arrestaties zijn maandag verricht in Nieuw-Vennep.

Het onderzoek naar de overige takken van het smokkelnetwerk loopt nog.