AMSTERDAM - De ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie hebben maandag het besluit van de Europese Commissie om de financiële hulp aan de Palestijnse Hamas-regering stop te zetten bekrachtigd. Dat heeft de Nederlandse minister van buitenlandse zaken Ben Bot gezegd.

Bot voegde eraan toe dat de EU wel zal proberen humanitaire projecten te blijven steunen. "Het Palestijnse volk heeft voor deze regering gekozen en zal daarvan de consequenties moeten aanvaarden", aldus Bot.

Oproep

Enkele uren voordat de ministers het verwachte besluit namen, had de Palestijnse vice-premier Nasser Shaer nog een oproep gedaan om de geldkraan niet dicht te draaien, omdat het Palestijnse volk daar zeer onder zou lijden. "Het geld dat werd overgemaakt hebben we nodig, voor ziekenhuizen, scholen en de wegenbouw", aldus Shaer.

De radicale Hamas, die in januari de Palestijnse parlementsverkiezingen overweldigend won, staat op de Europese lijst van terroristische organisaties. De EU mag daarom geen zaken doen met de Hamas-regering onder leiding van Ismail Haniyeh. Humanitaire hulp kan echter via kanalen als internationale hulporganisaties het Palestijnse volk wel degelijk bereiken, en dat is volgens Bot ook de bedoeling.

Fundamentele eisen

Eurocommissaris voor buitenlandse betrekkingen Benita Ferrero-Waldner zei dat de EU het Palestijnse volk niet in de steek zal laten. De eurocommissaris zei ook dat wanneer de Hamas-regering alle hulpgelden wil ontvangen, zij het bestaansrecht van Israël en alle eerdere door de Palestijnse Autoriteit met Israël gesloten verdragen moet erkennen en het geweld moet afzweren. De Hamas heeft deze drie voor de EU fundamentele eisen verworpen.