DEN HAAG - Het uitzenden van het nieuwe televisieprogramma 'De gouden kooi' van Talpa moet door de regering worden tegengehouden. Dat stelt de Tweede-Kamerfractie van de SGP maandag.

De christelijke oppositiepartij heeft Kamervragen over het programma gesteld aan staatssecretaris van Cultuur Medy van der Laan (D66). Het nieuwe programma zou treiteren aanmoedigen.

Villa

In het programma van Talpa wordt een groep mensen in een villa geplaatst. Zij moeten elkaar uit het huis pesten. De winnaar wint de villa en genoeg geld om niet meer te hoeven werken.

Het programma van de commerciële omroep werkt volgens de Staatkundig Gereformeerde Partij drempelverlagend voor het treiteren van andere mensen en gaat daardoor tegen het regeringsbeleid in. In het onderwijs probeert de overheid pesten juist tegen te gaan. Treiteren heeft volgens de SGP niets te maken met vrijheid van meningsuiting.

Stok achter de deur

SGP-fractievoorzitter Bas van der Vlies vindt dat de regering niet alles moet toelaten wat wettelijk mag. Hij hoopt in eerste instantie dat Talpa door argumenten kan worden overtuigd het programma niet uit te zenden. Voor het geval dat niet lukt, wil de SGP dat de juridische mogelijkheden om in te grijpen zijn onderzocht. Als die mogelijkheden er niet zijn, wil de partij dat de staatssecretaris bereid is ze te ontwikkelen. De overheid moet volgens Van der Vlies een stok achter de deur hebben. In welke vorm dat moet zijn, kan hij nog niet zeggen.

Eigen verantwoordelijkheid

Zaterdag reageerde ook CDA-staatssecretaris van Financiën Joop Wijn negatief op het concept voor het programma. Hij noemde dat 'verwerpelijk'. Ook de Partij van de Arbeid vindt het concept smakeloos. De grootste oppositiepartij is tegen het verbieden van programma's en ziet liever dat televisiezenders en programmamakers zelf de verantwoordelijkheid op zich nemen. De PvdA laat weten daarom geen Kamervragen over het programma te stellen. De sociaaldemocraten zien liever dat hierover een maatschappelijk debat op gang komt.