DEN HAAG - Minister Peijs wil met eenvoudige ingrepen op verschillende rijkswegen de files aanpakken. Zo wil de bewindsvrouw de wachtende automobilisten op enkele plekken kort voor een afslag via de vluchtstrook de file laten ontvluchten, heeft zij maandag aan de Tweede Kamer geschreven.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Eerder dit jaar vroeg de minister haar ambtenaren ideeën te spuien over een simpele aanpak van de files. Een dertigtal maatregelen, waarmee het ministerie de filehinder in 2006 en 2007 snel en eenvoudig wil verminderen, is hieruit voortgekomen.

Vluchtstrook

Op verschillende plekken - bij de afslagen Veenendaal-Ede (A12), Moordrecht (A20) en Capelseplein (A16) - moeten bestuurders via de vluchtstrook naar de afslag kunnen rijden. Naast dit zogenoemde 'fileventiel' denkt de minister ook aan de introductie van een mobiele wegberm. Daarmee zou het aantal rijstroken desgewenst aangepast kunnen worden aan de hoeveelheid verkeer.

Ook wil de minister langere invoegstroken, zodat vrachtwagens op snelheid in kunnen voegen. Daarnaast pleit Peijs voor een module in de rijopleiding, zodat beginnende bestuurders leren om extra filevorming te voorkomen als ze in een file rijden. Het niet langer openen van bruggen op filelocaties moet ook soelaas bieden.

Kijkfiles

Kijkfiles moeten voorkomen worden doordat hulpdiensten hun zwaailichten uitdoen als zij ter plaatse zijn. Of door snel een 'antikijk filescherm' op te zetten. Ongelukken moeten worden afgehandeld op de afrit of een parkeerplaats, in plaats van op de vluchtstrook.

Peijs concludeert in de zogeheten Filemonitor dat de filedruk in 2005 met 1 procent is toegenomen ten opzichte van 2004. Die stijging is volgens de bewindsvrouwe te wijten aan "een hoger verkeersaanbod en het relatief slechtere weer". Het drukste stukje rijksweg van 2005 ligt in Zuid-Holland: de A13 tussen Delft-Zuid en Rotterdam.

De VerkeersInformatieDienst (VID) becijferde vorige week dat de filedruk in de eerste drie maanden van dit jaar met 19 procent is toegenomen ten op zichte van dezelfde periode vorig jaar.