WENEN - Europese imams hebben zich zondag tijdens een conferentie in het Oostenrijkse Wenen uitgesproken voor democratie, mensenrechten en de rechtsstaat. In een verwijzing naar de rel rond de Deense cartoons benadrukten de islamitische geestelijk leiders ook dat vrijheid van meningsuiting en persvrijheid onvervreemdbare rechten zijn.

Dat meldde het Oostenrijkse persbureau APA. Deze rechten moeten echter wel "verantwoordelijk en met wederzijds respect" worden gebruikt, aldus de slotverklaring van de bijeenkomst. Volgens de circa 130 afgevaardigden moeten alle partijen een nog grotere inzet tonen om de acceptatie van moslims in niet-islamitische samenlevingen te bewerkstellingen.

Een woordvoerder van de Oostenrijke moslimgemeenschap liet weten dat tijdens discussies en workshops op de conferentie de imams hadden benadrukt dat kennis van de lokale taal belangrijk is voor integratie. Aan de andere kant zou de overheid de integratie kunnen bevorderen door onder meer een versoepeling van de regels voor naturalisatie en een bredere erkenning van buitenlandse diploma's.