DEN HAAG - Voorzitter Weisglas (VVD) van de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de status van het hoogste politieke orgaan van Nederland. Dat zei hij zaterdag desgevraagd in een reactie op het aanstaande vertrek van zeker vijf Kamerleden.

"Na de laatste gemeenteraadsverkiezingen verliezen we weer tientallen jaren Kamerervaring aan college's in gemeenten als Amsterdam, Almere, Enschede en Rotterdam", zei Weisglas. "Ik maak me daar hele grote zorgen over."

Volgens het meest recente overzicht verliest de Tweede Kamer: A. Duivesteijn (PvdA, naar college Almere), M. Vos (GroenLinks, naar college Amsterdam), R. Luchtenveld (VVD, naar college Amersfoort), P. van Heemst (PvdA, fractievoorzitter Rotterdam) en M. Koomen (CDA, naar college Enschede).

Hoogste doel

Weisglas stelt vast dat de Tweede Kamer niet langer het hoogste doel is voor een politicus. "Vroeger gingen politici vanuit de gemeenteraad naar het college van burgemeester en wethouders en daarna uiteindelijk naar de Tweede Kamer. Nu kiezen Kamerleden voor een baan in het college, terwijl de Tweede Kamer toch het hoogste controlerende college is".

Sinds de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer gaven twintig parlementariërs hun zetel af volgens Weisglas. Hij rekent dan nog niet de Kamerleden mee die sindsdien toetraden tot het kabinet.

Trend

De Kamervoorzitter erkent dat hij weinig middelen heeft om iets te doen aan deze leegloop. "Ik wil wel een klemmend beroep doen op de partijen om niet toe te geven aan de trend van nieuw, nieuw, nieuw", aldus Weisglas. "Ze zouden beter kunnen kiezen voor ervaring op de bovenste plaatsen van de kieslijsten."