ROME - Ongeveer 47 miljoen Italianen kunnen zondag en maandag naar de stembus voor het kiezen van een nieuw parlement. De eerste uren na het openen van de stembussen om 08.00 uur 's ochtends verliepen de verkiezingen rustig. Rond het middaguur had 17,6 procent van de kiesgerechtigde Italianen gestemd.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op het spel staan 630 zetels in het lagerhuis en 315 in de senaat. De stemlokalen sluiten om 22.00 uur. Maandag kan er tussen 07.00 en 15.00 uur worden gestemd.

Hard duel

De stembusstrijd is ontaard in een hard duel tussen huidig premier Berlusconi en oppositieleider Prodi, die beiden een brede coalitie van partijen vertegenwoordigen: Huis van de Vrijheden en De Unie. De jongste peilingen verschenen twee weken geleden. Die gaven Prodi een voorsprong op zijn rivaal van 3,5 tot 5 procentpunten. De campagne verliep de afgelopen weken uiterst fel, waarbij scheldwoorden over en weer vlogen.

Er kwamen zondag in de ochtenduren geen meldingen van onregelmatigheden bij de autoriteiten binnen. President Carlo Azeglio Ciampi was een van de eerste stemmers. Hij bracht zijn stem in Rome uit.

Twee dagen

De stembusgang is over twee dagen gespreid, omdat de parlementsverkiezingen vier jaar geleden chaotisch verliepen. De verkiezingen hadden toen alleen op zondag plaats. Veel kiezers vervoegden zich pas aan het eind van de middag bij de stemlokalen, waardoor een grote chaos ontstond. Vier uur later dan was gepland, sloten de stembureaus.