LONDEN - De aanslagen in het Londense openbaar vervoer die op 7 juli 2005 het leven kostten aan 52 mensen en vier zelfmoordterroristen, waren het werk van amateurs. Een directe relatie met het terreurnetwerk Al Qaïda is er niet. Dat staat in een onderzoeksrapport van het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken, meldde de Britse krant The Observer zondag.

De krant heeft de hand weten te leggen op de voorlopige versie van het rapport. De eindversie wordt naar verwachting over enkele weken gepresenteerd.

Woede

Bij de aanslagen was sprake van een "simpel en goedkoop" complot van de vier aanslagplegers, die handelden uit woede over het Britse optreden in onder meer Irak. Ook droomden de mannen van het martelaarschap.

"De aanslagen waren een bescheiden en eenvoudige zaak van vier ogenschijnlijk normale mannen die gebruik maakten van het internet", aldus de functionaris die naar de krant heeft gelekt. De vier moslims met de Britse nationaliteit zouden kennis hebben opgedaan via terreursites. De explosieven die ze in hun rugzakken meedroegen zouden voor enkele honderden euro's in elkaar zijn geknutseld.

Vijfde dader

Verder wordt in het rapport ontkend dat er een vijfde dader was. De Britse politie maakte in de weken na de aanslagen jacht op een onbekende nadat in de auto van de daders een vijfde rugzak met explosieven was gevonden.

Al Qaïda

Alhoewel twee van de daders in Pakistan zijn geweest en daar waarschijnlijk inspiratie hebben opgedaan, is er geen direct verband tussen de aanslagen en Al Qaïda. Na de aanslagen zond de Arabische televisiezender Al Jazeera een videoband uit waarin Al Qaïda de aanslagen in het metrosysteem en de bus opeiste.

Al Qaïda-kopstuk Al Zawahiri en één van de daders, Mohammed Sidique Khan, legden op de band een verklaring af. Volgens het rapport van Binnenlandse Zaken is de tape achteraf gefabriceerd.

Geradicaliseerd

De 30-jarige Khan, vader van een baby, werkte tot december 2004 met gehandicapte leerlingen op een school. Ook de andere daders, die 18, 19 en 22 jaar waren, leidden ogenschijnlijk een normaal bestaan en maakten niet de indruk radicale moslims te zijn. In het rapport wordt geanalyseerd hoe de mannen zijn geradicaliseerd.