TEHERAN - De directeur van de VN-atoomwaakhond IAEA, Mohammed El Baradei, vertrekt woensdag naar Iran voor een bezoek van enkele dagen. Dat hebben diplomaten op het IAEA-hoofdkwartier in Wenen zaterdag gezegd.

Het Iraanse staatspersbureau zei eerder dat de Egyptenaar zondag of maandag zou afreizen. Iran is verwikkeld in een internationaal conflict over het nationaal atoomprogramma. Volgens vooral de Verenigde Staten werkt Teheran in het geheim aan een atoombom.

Eisen

De Veiligheidsraad van de VN heeft Iran tot eind april de tijd gegeven om te voldoen aan een aantal eisen, zoals het staken van alle activiteiten die te maken hebben met het verrijken van uranium. Het bezoek van El Baradei is volgens Iraanse opgave vooral bedoeld om te laten zien dat Teheran samenwerkt met het IAEA.

Volgens het Amerikaanse blad The New Yorker is de Amerikaanse regering begonnen aan het opstellen van plannen voor een eventuele aanval op Iran. De VS hebben eerder gezegd niet te zullen accepteren dat het islamitische land kernwapens in handen krijgt. Amerikaanse speciale eenheden zijn al in Iran om mogelijke doelen in kaart brengen, aldus het magazine.

'Bunkerbusters'

De regering-Bush zou overwegen om bij een mogelijke operatie in Iran ook 'bunkerbusters' met een kernlading in te zetten om Iraanse nucleaire faciliteiten of onderzoekscentra te kunnen vernietigen. Deze optie zou evenwel tot verhitte debatten hebben geleid onder de militaire strategen die werken aan de plannen.

Het is overigens niet de eerste keer dat Amerikaanse media op gezag van anonieme bronnen melden dat Washington plannen opstelt voor een aanval op Iran. Bush en zijn ministers hebben steeds ontkend dat er aanvalsplannen zijn om het regime in Teheran op de knieën te krijgen. De VS zeggen het conflict met Iran diplomatiek te willen oplossen.