SCHIPHOL - De man die vrijdag werd aangehouden nadat hij had gedreigd een vliegtuig te laten ontploffen, wordt waarschijnlijk maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Het formele besluit over de voorgeleiding van de verdachte, een 32-jarige Spanjaard, valt dit weekeinde.

Dat maakte een woordvoerder van de marechaussee op Schiphol zaterdag bekend. Het motief van de Spanjaard is nog onduidelijk.

Hij wordt voorgeleid, omdat er volgens justitie sprake was van een reële bedreiging. Vier medereizigers van de man die vrijdag eveneens zijn aangehouden, blijken niets met het voorval te maken te hebben en zijn weer op vrije voeten.

Het toestel van Iberia was vrijdagmiddag met 165 passagiers aan boord op weg van Schiphol naar Madrid toen het dreigement werd geuit. Het toestel keerde daarop terug naar Schiphol, waar de marechaussee de Spanjaard aanhield. Nadat de bemanning van het vliegtuig en enkele passagiers waren gehoord, werden nog vier personen aangehouden.

Met hulp van speurhonden werd het toestel doorzocht op de aanwezigheid van explosieven, maar die werden niet gevonden.

Passagiers verlieten het toestel via de opblaasbare glijbanen bij de nooduitgangen en werden opgevangen in een afgesloten gedeelte van de luchthaven.