AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam hebben zaterdagmiddag huurders hun stem laten horen tijdens een demonstratie tegen het huurbeleid van minister Dekker van Volkshuisvesting. Volgens de organisatie kwamen vanuit het hele land 4000 betogers naar Amsterdam, de politie telde er niet meer dan zo'n duizend.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het was een bonte massa op de Dam. De organisatie had flink uitgepakt en deelde roze-gekleurde ballonnen met de tekst 'Houd huren betaalbaar' uit.

Die tekst kwam ook veelvuldig terug op onder meer witte paraplu's, die door de goedgezinde weergoden slechts als symbool werden opgestoken, en protestbordjes. Op meegebrachte spandoeken stonden rake teksten als 'Stekker uit het plan van Dekker', 'Kan het nog gekker met Sybilla Dekker?' en 'Met mijn steeds hogere huur moet ik gaan wonen in een schuur'.

Tegen 14.00 uur arriveerde Dekker zelf op de Dam. Zij nam daar een petitie in ontvangst. Dat deed ze echter niet in het hol van de leeuw, maar in een tent achter het grote podium met een select gezelschap onder wie Kamerleden Halsema en Van Gent (GroenLinks).

Andere gedachten

Laatstgenoemde had de minister uitgenodigd "in een laatste poging haar op andere gedachten te brengen". "Dat is niet gelukt", reageerde Dekker. Volgens haar staat in de petitie onjuiste informatie.

"Dat is jammer, want de huren worden per 1 januari niet volledig vrijgegeven. Dat gebeurt in kleine stappen en bovendien blijven de zittende huurders beschermd."

Nut

Dekker zag het nut er niet zo van in de menigte vanaf het podium toe te spreken, maar vond het wel belangrijk de petitie aan te nemen. Op de vrolijke tonen van een muzikant die een liedje speelde op het thema 'Houd de huren laag' verscheen een lach op Dekkers gezicht en waagde ze zich zelfs aan een bescheiden dansje.

"Ik snap wel dat mensen bezorgd zijn en daarom ben ik hier ook. Ze moeten goed naar de feiten kijken zoals die in de plannen staan."

De plotselinge verschijning van de minister ontging een aantal demonstranten niet. Ze bleven verdwaasd achter, toen ze de bewindsvrouw ineens achter het podium zagen opduiken. De kans om nog even met Dekker te spreken, kregen ze niet.

Asociaal

Een boze betoogster kon haar nog net naroepen dat ze Dekker's plannen "asociaal vindt". "Wat doet zij hier nu", vroeg een ander zich af. "Ik ben hier om tegen die mevrouw te demonstreren. Ik had graag even met haar willen praten."

Directeur M. van Veen van de Nederlandse Woonbond sprak de aanwezigen toe. "Een ding is duidelijk", zei ze, "Dekker zet haar plannen gewoon door." Daarna volgde een luid boegeroep.

Ze refereerde naar de aanwezigheid van PvdA-leider Bos, die ook even naar de demonstratie kwam. "Hij heeft gezegd dat als hij aan de macht is, de plannen van tafel gaan. Daar zullen we hem aan houden." Ook veel ouderen dreigen de dupe te worden, riep directeur C. Vermolen van het Samenwerkingsverband ouderenorganisaties de menigte toe.

"Je ziet hier veel grijs. Oudere huurders zijn actief en ouderen demonstreren niet zomaar. De plannen zijn nu eenmaal bagger."

Vertegenwoordigers

De bijeenkomst trok veel vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, vakbonden, woningcorporaties en lokale en landelijke politieke partijen. Tweede Kamerlid Marijke Vos voegde zich bij haar GroenLinks-collega's Femke Halsema en Ineke van Gent en ook SP-Kamerleden Harry van Bommel en Ada Gerkens waren van de partij. De eerder aangekondigde SP-leider Jan Marijnissen bleek ziek.