JAKARTA - Indonesië gaat de visumplicht voor Nederland herzien. Dat heeft de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono zaterdag gezegd tijdens een persconferentie met minister-president Balkenende. Susilo zei dat er "vrij snel", waarschijnlijk binnen enkele weken, een "positieve verandering" komt in de bestaande visumplicht.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Nederlanders die naar Indonesië willen moesten altijd al een visum hebben, maar sinds 1 februari 2004 is dat niet meer gratis en moet het worden aangevraagd bij de Indonesische ambassade in Den Haag. De maximale verblijfsduur werd ook teruggebracht.

Toeristen uit veel andere landen hoeven niet naar een Indonesische ambassade, maar kunnen direct na aankomst in Indonesië een visum kopen. Dat is ook goedkoper.

Vrienden

Balkenende bedankte de Indonesische president voor de toezegging en noemde het een "bewijs van de uitstekende relatie" tussen beide landen. Indonesië en Nederland zijn "echte vrienden", aldus de premier.

Op het presidentieel paleis in Jakarta sprak Balkenende eerst onder vier ogen met Susilo. Daarna was er een werklunch waarbij ook ministers aanwezig waren. Gespreksonderwerpen waren onder meer onderwijs, politiesamenwerking en corruptie.

Wederopbouw

Susilo heeft Nederland bedankt voor de bijdrage bij de wederopbouw van de Indonesische provincie Atjeh, die eind 2004 zwaar werd getroffen door de tsunami. Ook sprak het Indonesische staatshoofd positief over de Nederlandse bijdrage aan de Europese vredesmissie op Atjeh.

Na de tsunami werd vorig jaar een vredesverdrag tussen de afscheidingsbeweging Vrij Atjeh (GAM) en de Indonesische regering gesloten. Daarmee kwam een einde aan een gewelddadige strijd van 29 jaar waarbij meer dan 15.000 mensen om het leven kwamen.

Balkenende bracht vrijdag en zaterdag een tweedaags werkbezoek aan Indonesië nadat hij eerder deze week Australië had bezocht. De premier wilde met het bezoek de bilaterale relaties tussen Nederland en de vroegere kolonie versterken.