HERAT/KABUL - Een zelfmoordaanslag bij een basis van Spaanse en Italiaanse troepen in de West-Afghaanse stad Herat heeft zaterdag twee personen het leven gekost, de dader van de aanslag en een Afghaanse bewaker. Dat heeft een woordvoerder van de door de NAVO geleide troepen meegedeeld.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De dader bracht een met explosieven gevulde auto tot ontploffing voor de ingang van de basis, waar militairen gelegerd zijn die helpen bij de wederopbouw van het land. Een man die zei te spreken namens de taliban heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Taliban-rebellen willen dat de buitenlandse militairen Afghanistan verlaten. Ook zijn ze uit op omverwerping van de westers georiënteerde regering, die de afgezette talibanregering opvolgde.

Offensief

In het zuiden van Afghanistan hebben door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen een leider van de talibanstrijders gedood. Dat gebeurde bij een offensief in de regio Musa Kaleh in de provincie Helmand. De man zou verantwoordelijk zijn geweest voor talrijke bloedige bomaanslagen op soldaten van de coalitietroepen.