AMSTERDAM - Justitie beloofde vastgoedhandelaar Willem Endstra een nieuwe identiteit in ruil voor zijn getuigenis in het onderzoek naar Willem Holleeder en zijn twee bazen. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Endstra zou daarmee alleen akkoord zijn gegaan als het Openbaar Ministerie (OM) Holleeder voor moord zou vervolgen.

Aan een vervolging wegens afpersing wilde vastgoedhandelaar Endstra niet als getuige meewerken, 'want dan staan ze over vier jaar toch weer buiten'. De Telegraaf citeert uit transcripties van gesprekken die de politie met Endstra voerde op de achterbank van een auto.

Deze gesprekken zouden gedurende tien maanden hebben plaatsgevonden. Daarna zou de politie Endstra hebben 'laten vallen' omdat werd vermoed dat Endstra zelf was betrokken bij misdrijven en liquidaties.

Liquidatie

Enkele maanden na het laatste gesprek dat Endstra met de politie had, werd hij op straat doodgeschoten in Amsterdam in mei 2004. Die liquidatie zou voor het OM aanleiding zijn geweest voor de start van een groot onderzoek naar Heineken-ontvoerder Willem Holleeder.

De Nationale Recherche begon eind januari een landelijke actie tegen een verondersteld netwerk van Nederlanders en Joegoslaven. Het netwerk wordt verdacht van afpersingen. Bij invallen op dertig adressen in Amsterdam, Haarlem, Voorburg en Zandvoort werden veertien verdachten aangehouden, onder wie de 47-jarige Willem Holleeder.