SCHIPHOL - De marechaussee op Schiphol heeft vrijdagmiddag kort na 17.30 uur een passagier overmeesterd en aangehouden die dreigde een vliegtuig van Iberia in het Nederlands luchtruim te laten ontploffen.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Marechaussee overmeestert passagier die dreigde een vliegtuig op te blazen

Rond 20.45 uur meldde de marechaussee dat er geen explosieven in het toestel zijn gevonden. Het toestel met 165 passagiers aan boord was op weg van Schiphol naar Madrid. De gezagvoerder is na het dreigement teruggekeerd naar de Nederlandse luchthaven, waarna de marechaussee direct heeft ingegrepen.

Explosieven

Volgens bronnen op de luchthaven ging het om een Spaanse man. Het motief voor zijn daad is nog niet bekend. Hij wordt vastgehouden en verhoord. De marechaussee heeft het toestel met honden op explosieven onderzocht. Die zoektocht leverde niets op.

De piloot van het toestel zette na de landing een noodprocedure in werking. Passagiers verlieten het vliegtuig via de opblaasbare glijbanen bij de nooduitgangen.

Opvang

De passagiers zijn na het incident opgevangen in een afgesloten deel van de luchthaven waar een soort calamiteitenopvang is ingericht. De reizigers krijgen indien nodig geestelijke en medische bijstand. Wanneer zij hun reis kunnen vervolgen is nog onduidelijk.

De marechaussee hoort de bemanning van het toestel en enkele passagiers als getuigen van het voorval.