JAKARTA - "Het doet me pijn om te zien dat mensen de islam zien als een gevaar. De islam is geen gevaar. De mensen die de islam misbruiken om terreur te verspreiden, zijn het gevaar." Dat zei premier Balkenende vrijdag tijdens een toespraak aan de Islamitische Staatsuniversiteit in de Indonesische hoofdstad Jakarta. Hij pleitte in zijn speech voor een dialoog tussen culturen en religies en meer toenadering tussen moslims en andere gelovigen.

Balkenende brengt vrijdag en zaterdag een tweedaags werkbezoek aan Indonesië nadat hij eerder deze week Australië had bezocht. De premier wil met het bezoek de bilaterale relaties tussen Nederland en de vroegere kolonie versterken. Zaterdag ontmoet hij de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono.

Van Gogh

In Jakarta sprak Balkenende vrijdag met leiders van moslimorganisaties, bezocht hij een madrassa (islamitische leerschool) en ging hij in gesprek met studenten op de islamitische universiteit. Daar noemde hij de moord op Theo van Gogh als voorbeeld dat ook in Nederland spanningen tussen groepen in de samenleving bestaan.

Homohuwelijk

Veel studenten toonden belangstelling voor een studiebeurs in Nederland. Een student vroeg Balkenende waarom prostitutie en het homohuwelijk in Nederland legaal zijn. Balkenende wees erop dat hij indertijd als Tweede Kamerlid tegen had gestemd, maar dat een meerderheid van de Kamer voorstander was van legalisering.

Na zijn bezoek aan de universiteit sprak Balkenende met vice-president Jusuf Kalla en gaf tegenover hem aan dat Nederland de territoriale integriteit van Indonesië volledig erkent.

Indonesië heeft momenteel een gespannen verhouding met Australië over de provincie West-Papua. Volgens sommigen in Indonesië wakkert Australië de onafhankelijkheidsstrijd in West-Papua aan.

Politionele acties

Balkenende legde vrijdag ook nog een krans bij de Nederlandse erebegraafplaats Menteng Pulo waar 4300 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen, slachtoffers uit de Japanse interneringskampen, maar ook Nederlandse militairen die tijdens de politionele acties om het leven kwamen.