BREDA - Na oplevering door de steigerbouwers is de 67,5 meter hoge steiger in de Amercentrale niet gecontroleerd. Dat bleek vrijdag bij de rechtbank in Breda tijdens de verhoren van directeur P. Neirinck van hoofdaannemer CMI Energy Services uit Bergen op Zoom. In september 2003 kwamen in Geertruidenberg vijf werknemers om het leven toen de steiger tijdens onderhoudswerkzaamheden aan de ketel instortte.

Ook de tekeningen en berekeningen die de Belgische ontwerper had gemaakt, werden niet bekeken. De rechtbank vond dat onbegrijpelijk. "Essent heeft het project om Amer 9 schoon te maken aan u gegeven. U moest de hele zaak coördineren, maar u controleerde niet eens of er instortingsgevaar was."

De ploegbaas van CMI was nooit hoger geweest dan 21 meter. "Wij gingen ervan uit dat steigerbouwer Hertel uit Amsterdam een professionele firma was", aldus Neirinck.

Tijdschema

Zowel Hertel als CMI gaf toe dat het tijdschema voor het schoonmaken van de ketelwand veel te kort was. "Essent zette de steigerbouwers onder druk, omdat het natuurlijk veel geld kostte als de centrale stil lag. Daardoor ging Hertel weer extra mensen inzitten. Lassers moesten gaan grit spuiten", zei Neirinck.

Hierdoor zouden er geen zes, zoals normaal, maar tien man tegelijk bezig zijn geweest. Gevolg daarvan was weer dat er te veel afval op de stellingen zou zijn gevallen.

Fout

Op de achtste dag van het megaproces bleek weer eens dat alles wat er fout kon gaan bij de bouw van een steiger fout is gegaan in september 2003. Daar waren alle betrokkenen het mee eens. Op 18 april komt officier van justitie H. Donker met zijn requisitoir. Verwacht wordt dat er dan nabestaanden van de vijf slachtoffers aanwezig zullen zijn.