BAGDAD - Zelfmoordterroristen hebben vrijdag in de Iraakse hoofdstad Bagdad een bloedbad aangericht. Ze bliezen zich op bij een sjiitische moskee en sleurden ten minste zestig mensen met zich mee de dood in. Er vielen ook zeker tweehonderd gewonden. Dat berichtte de staatstelevisie op gezag van het ministerie van Volksgezondheid.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De drie terroristen droegen zelfmoordvesten. Een bom explodeerde in de hal van de moskee, een andere zelfmoordterrorist blies zichzelf op bij de hoofdingang en de derde terrorist wachtte de vluchtende menigte buiten op.

De moskee behoort tot de Sciri, de machtigste partij binnen de regerende Sjiitische Alliantie. De aanval kwam een dag nadat een autobom ten minste dertien mensen het leven had gekost bij het voor sjiitische moslims belangrijke Imam Ali-heiligdom in Najaf, ten zuiden van Bagdad.

Gouden koepel

De spanningen in Irak zijn toegenomen sinds een aanslag weinig overliet van de met een gouden koepel getooide sjiitische moskee in de stad Samarra. Militanten uit de rivaliserende soennitische en sjiitische kampen hebben het sind deze aanslag in februari nog meer dan daarvoor op elkaar voorzien.

Sommige waarnemers en Iraakse politici spreken sindsdien over een "burgeroorlog". De Verenigde Staten, de belangrijkste steunpilaar van de Iraakse autoriteiten, willen niets van die beladen term weten.