AMSTERDAM - Actievoerders van Greenpeace hebben vrijdag geprobeerd een vrachtschip tegen te houden in de haven van Amsterdam. Met vijf rubberboten wilden ze voorkomen dat het aanmeerde. De waterpolitie deelde zes boetes uit van 130 tot 190 euro, zo liet een woordvoerder van de politie weten. Het vrachtschip zat vol met sojabonen uit het Amazonegebied.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Volgens de milieu-organisatie bedreigt sojateelt het Amazoneregenwoud. De afgelopen drie jaar zouden sojaboeren meer dan zeven miljoen hectare bos hebben gekapt.

De actie begon rond kwart voor elf. Het tiental actievoerders ging op het Noordzeekanaal voor het vrachtschip varen om het tegen te houden. Dat voer langzaam door en duwde de rubberbootjes van Greenpeace opzij. In de haven zaten twee bootjes enige tijd ingeklemd tussen het schip en de kade. Rond kwart voor een begon de bemanning met het lossen van de partij soja.

Volgens een woordvoerster van Greenpeace was de actie "een succes". "We hebben het aanleggen van het schip flink vertraagd en duidelijk gemaakt dat deze lading niet welkom is in Nederland."

De vracht was bestemd voor een silo van de multinational Cargill, een van 's werelds grootste sojahandelaren. Volgens Greenpeace is Nederland met zijn havens in Amsterdam en Rotterdam een van de grootste importeurs van het plantaardige voedsel.