DEN HAAG - Groepen buurtbewoners mogen tijdens het komende WK voetbal buiten op openbaar terrein niet samen naar wedstrijden op tv kijken als het om een georganiseerd evenement gaat. De politie kan dan ingrijpen en het WK-feestje afgelasten en verbieden. De organisatoren riskeren een boete.

Een woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bevestigt daarmee vrijdag een bericht in De Telegraaf. De VNG beklemtoont dat het met grote groepen straatbewoners voor de deur naar het voetbal kijken alleen verboden is indien het om bewust georganiseerd, publiek toegankelijk vermaak gaat. "Dan is het een evenement en daarvoor heb je een evenementenvergunning nodig."

Buren

"Buren die spontaan samen met een pilsje buiten voor de buis zitten, dat is natuurlijk geen probleem. Dat ontstaat gewoon. Maar bijvoorbeeld een buurtvereniging die voor buiten een tv-scherm met rijen stoeltjes regelt, dat is natuurlijk wat anders", aldus de woordvoerder.

Wat betreft het gebruik van geluidsinstallaties en het schenken van alcohol gelden de 'gewone' regels. Gemeenten kunnen zelf hun plaatselijke verordeningen toepassen rond de wedstrijden van het WK. Het toernooi wordt gespeeld van 9 juni tot 9 juli.