SCHIPHOL - Justitie heeft tegen de afspraken in enkele overlevenden van de brand in het cellencomplex op Schiphol uitgezet. Daardoor heeft de Onderzoeksraad voor Veiligheid ze niet als getuigen kunnen horen, zegt voorzitter P. van Vollenhoven van de raad vrijdag in de Volkskrant. Minister Donner noemde de klacht vrijdag "vreemd".

Van Vollenhoven had in november met de ministers Verdonk (Vreemdelingenzaken) en Donner (Justitie) afgesproken dat er geen getuigen zouden worden uitgezet die niet met de raad hadden gesproken. Hij noemt het horen van de getuigen nu "een moeilijk beheersbare operatie". Door de Schipholbrand kwamen eind oktober elf mensen om het leven.

Zonder overleg

"Zonder overleg hebben ze dus zes personen uitgezet. Die kan ik niet meer traceren." Al voor de afspraken met de ministers zijn overlevenden uit de zwaarst getroffen vleugels van het uitzetcentrum verdwenen, zegt Van Vollenhoven. Volgens hem zou het toen om 23 getuigen gaan, die zijn uitgezet naar het land van herkomst of simpelweg zijn verdwenen.

Van Vollenhoven zegt dat het onderzoek naar de Schipholbrand lastiger is dan eerdere onderzoeken die vooral waren gericht op incidenten in de transportsector. De onderzoeksraad kreeg niet alleen onoverzichtelijke lijsten van de bewoners van het cellencomplex, maar ook pas in maart de dossiers van de getuigen van de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarnaast bleek het erg lastig te zijn om afspraken te maken met getuigen.

Tot nu toe heeft de onderzoeksraad 51 overlevenden gesproken. GroenLinks wil dat de ministers Verdonk en Donner dinsdag in de Tweede Kamer uitleg komen geven over de gang van zaken.

Donner

Minister Donner (Justitie) toonde zich vrijdag geïrriteerd over de klacht dat Justitie overlevenden van de Schipholbrand heeft uitgezet voor ze door de Onderzoeksraad voor Veiligheid konden worden gehoord.

Donner noemde de klacht van voorzitter P. Van Vollenhoven vrijdag na afloop van de ministerraad "vreemd". Twee weken geleden spraken de twee nog over het onderzoek. "Dan sta je versteld als je dit in de krant leest", zei Donner. Hij gaat ervan uit dat alle toezeggingen over het horen van overlevenden gestand zijn gedaan.