DEN HAAG - De aanleg van een snelle treinverbinding tussen Schiphol/Amsterdam en Groningen is van de baan, zo is donderdag uit welingelichte bronnen in Den Haag vernomen. Het kabinet besluit formeel volgende week over het lot van de zogeheten Zuiderzeelijn (ZZL), waarvoor het 2,7 miljard opzij had gezet. De noordelijke provincies wilden 1 miljard investeren.

Het kabinet besloot in januari uit te zien naar alternatieven voor de ZZL. De Tweede Kamer had eerder onderzoek "naar nut en noodzaak" van de snelle trein naar het noorden afgedwongen. De volksvertegenwoordiging is na ontluisterende rapporten over de peperdure HSL-Zuid en de Betuweroute huiverig om toestemming te geven voor een nieuw geldverslindend spoorproject.

De commissie-Duivesteijn, genoemd naar het PvdA-Kamerlid dat voorzitter was, leverde die rapporten af. Die commissie heeft vorig jaar besloten via de 'structuurvisie', zoals het onderzoek naar nut en noodzaak officieel heet, te komen tot een "integrale politieke afweging van feiten. Die is volgende week aan de orde", stelde een woordvoerder van het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

Banen

D66-Kamerlid Van der Ham kan ermee instemmen dat de ZZL wordt geschrapt. Hij stelt als voorwaarde dat het beloofde geld hiervoor wel naar het noorden gaat om daar meer banen te scheppen. Daarnaast zou er wat hem betreft ook een snelle spoorverbinding naar het noorden moeten komen, maar niet zo'n dure als de ZZL dreigde te worden. De kosten werden op 6 miljard euro geraamd.

Alders

Commissaris van de Koningin in Groningen Hans Alders, de woordvoerder namens de noordelijke provincies, wil nog niet op het bericht reageren. Ook over mogelijke financiële compensatie voor het schrappen van de Zuiderzeelijn wil hij zich niet uitlaten. Hij zegt pas volgende week commentaar te willen geven, zodra het kabinet formeel heeft besloten.

De provincie Friesland reageerde donderdagavond evenmin. Het provinciebestuur houdt volgende week donderdagavond, na het formele kabinetsbesluit, een bijeenkomst in het Abe Lenstrastadion in Heerenveen, waarop het aan de besturen van de 31 Friese gemeenten en de Statenleden zijn houding zal toelichten. De woordvoerder van de commissaris van de Koningin in Drenthe, Relus ter Beek, verwijst naar Alders.