AMSTELVEEN/KOPENHAGEN - Het schilderij Au sein de désert, il y a encore de la place pour les yeux (1949) van de Nederlandse Cobra-kunstenaar Corneille heeft bij een veiling in Kopenhagen 281.000 euro opgebracht. Volgens het Deense veilinghuis Bruun Rasmussen, waar het doek deze week onder de hamer kwam, is nog nooit zoveel voor een werk van de in 1922 geboren kunstenaar betaald.

De meeste geveilde werken van Cobra-schilders maakten deel uit van de collectie van de Nederlandse industrieel Karel van Stuijvenberg, die ook de basis vormt van het Cobra Museum in Amstelveen. Het stuk Tristesse Blanche van de Deense kunstenaar Asger Jorn, dat nooit aan het publiek is tentoongesteld, bracht 1,1 miljoen euro op, eveneens een record.

Cobra (afgeleid van Kopenhagen, Brussel en Amsterdam) werd in 1948 opgericht door een internationale groep kunstenaars, onder wie naast Jorn en Corneille Lucebert, Karel Appel en Constant Nieuwenhuis. Zij streefden naar een experimentele, spontane en wat de kleuren betreft uitbundige wijze van schilderen.

De naam van de koper werd niet prijsgegeven.