AMSTERDAM - Rocky T., veroordeeld wegens onder meer een poging tot afpersing van John de Mol en zijn bedrijf Talpa, heeft de benen genomen. T. had zich op 16 maart moeten melden bij een halfopen inrichting om het restant van zijn straf uit te zitten, maar daar is hij nooit aangekomen, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) in Amsterdam.

Sinds zijn verdwijning staat T. gesignaleerd, aldus de woordvoerder. T. had nog slechts korte tijd in detentie door te brengen. Hij werd vorig jaar december veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Een deel van zijn straf had hij in voorarrest reeds uitgezeten.

Bommelding

De veroordeling van T. gold ook de bedreiging van medewerkers van Talpa en vier valse bommeldingen. Een van die meldingen leidde eind 2004 tot ontruiming van het Centraal Station in Rotterdam. De rechtbank nam het T. zeer kwalijk dat hij in het huidige tijdsgewricht gevoelens van onveiligheid had aangewakkerd.

Fax

De poging tot afpersing van De Mol ondernam T. via een fax, waarin hij 4 miljoen euro eiste. Anders zou het bedrijf veelvuldig negatief in het nieuws komen. Rocky T. haalde eerder het nieuws door zich op te werpen als redder van voetbalclub Vitesse. Dit bleek een wassen neus.

Tijdens zijn strafproces gaf T. aan dat hij als vrijwilliger naar de Derde Wereld wilde vertrekken als zijn straf erop zat.