ALMERE - Burgemeester P. Rehwinkel van Naarden wil met zijn Almeerse collega A. Jorritsma de nacht doorbrengen in een boot op het Naardermeer. Rehwinkel wil haar laten zien "hoe uniek dit natuurgebied is", zei hij donderdag. Jorritsma is voorstander van het plan om een tunnel onder het meer door te bouwen, om zo het fileprobleem op de A6 op te lossen. Ze liet donderdag weten niet op een uitnodiging in te zullen gaan.

De Vereniging Natuurmonumenten vroeg Rehwinkel met wie hij een nacht wilde doorbrengen op het Naardermeer. Hij dacht meteen aan Jorritsma. De Naardense burgemeester vindt dat het fileprobleem bij Almere goed is op te lossen met bijvoorbeeld extra spitsstroken of een viaduct bij Muiden. Het Naardermeer moet wat hem betreft met rust worden gelaten.

Natuurgebied

"Ik hoop dat ze bereid is om dit unieke natuurgebied te komen ontdekken. De woonboot waarop we kunnen slapen, ligt op een prachtige locatie. Ik ga desnoods wel beneden op een matje slapen", zegt Rehwinkel.

Volgens Rehwinkel staat er veel op het spel in 'zijn' natuurgebied. De Vereniging Natuurmonumenten, die vorig jaar haar honderdjarig bestaan vierde, werd opgericht om te voorkomen dat de gemeente Amsterdam zijn plan zou doorzetten om het meer met vuilnis vol te storten. Het meer verwierf in 2005 het Europees diploma voor beschermde gebieden. Er vertoeven verscheidene vogelsoorten, zoals de zilverreiger. Verder is er een aalscholverkolonie.

Jorritsma heeft overigens nog geen officiële uitnodiging ontvangen. Die krijgt ze donderdagmiddag. Rehwinkel heeft er in ieder geval zin in. "Het wordt vast ook een gezellige nacht, want ik ken haar nog van de Haagse politiek. Ik hoop dat ze zich in het hol van de leeuw wil wagen".

Jorritsma liet via een woordvoerder weten niet op de uitnodiging in te gaan. "Ze wil een oplossing voor het fileprobleem en niet als icoon voor de A6-A9 te boek staan."