WITTENBERG - De Elbe heeft donderdag bij de stad Wittenberg in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt het hoogste punt bereikt. Een woordvoerder van het team rampenbestrijding noemde de situatie zeer ernstig. Hij zei dat de dijken langs de rivier de komende dagen zeer zwaar zullen worden belast.

In de nacht van woensdag op donderdag bereikte de Elbe bij Wittenberg een niveau van 6,21 meter. Het peil was donderdagmorgen gezakt naar 6,19 meter. In het stadje Hitzacker in Nedersaksen liepen straten onder water. Volgens de brandweer bereikt de Elbe daar donderdagmiddag een peil van 7,20 meter.

Het wassende water bereikte het noorden van Duitsland twee dagen eerder dan was voorzien. Een regeringsfunctionaris zei dat het water van de Elbe in het Nedersaksische Hohnstorf, aan de grens met Sleeswijk-Holstein, donderdagmorgen al een hoogte van 8,28 meter had bereikt. Dat peil was pas voor zaterdagmorgen voorspeld.

Tsjechië

In Tsjechië vrezen de autoriteiten voor meer wateroverlast, omdat voor de komende dagen zware regenval is aangekondigd. Vooral voor het noordwesten van het land worden problemen voorspeld. In Usti nad Labem in Noord-Bohemen is het peil van de Elbe de afgelopen dagen gezakt. De Mariansky brug in de stad over de rivier is heropend.