STRAATSBURG - Europarlementslid Maaten (VVD) heeft Brussel om onderzoek gevraagd naar het gevaar van vogelgriep in zwemwater. Een studie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) meldde twee weken geleden dat er mogelijk risico's zijn voor zwemmers.

"Je moet er toch niet aan denken dat je aan een bezoekje aan een recreatieplas vogelgriep overhoudt", zei Maaten donderdag.

"Nu de zomer aantreedt is het belangrijk te weten wat de risico's zijn en welke maatregelen de Europese Commissie kan nemen."

Uitwerpselen

Vogels met vogelgriep kunnen via hun uitwerpselen het zwemwater besmetten. Mogelijk hebben twee mensen in Vietnam en een in Cambodja het virus zo al opgelopen. Vogelgriep van het type H5N1 bleek tot dusver dodelijk bij de helft van de menselijke besmettingen in de wereld.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) onderzocht eerder de risico's op besmetting met het vogelgriepvirus voor mensen en dieren via drink- en zwemwater. De onderzoekers schatten vorige maand dat zowel voor goed gezuiverd drinkwater als het water in recreatieplassen de besmettingskans "zeer laag" is.

Jules Maaten volgt namens het Europees Parlement de kwaliteit van het zwemwater in de Europese Unie (EU).

Geschrapt

De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, wil overigens van Nederland weten waarom in totaal 461 veilige zwemwaterlocaties van een officiële lijst zijn geschrapt. In totaal stonden in 2003 nog 1143 als veilig omschreven locaties op een Nederlandse lijst, die door Brussel was goedgekeurd. In 2004 zijn daar opeens 461 plaatsen van geschrapt.

Als Nederland uiteindelijk niet duidelijk kan aangeven waarom dit is gebeurd, kan de commissie de Nederlandse overheid voor het Europese Hof van Justitie in Luxemburg slepen.

In totaal zijn er elf EU-lidstaten die veilige zwemplaatsen van een officiële lijst hebben geschrapt en een vergelijkbaar verzoek vanuit Brussel hebben ontvangen.