WASHINGTON - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft woensdag vrijwel unaniem ingestemd met een voorstel voor nieuwe en strenge sancties tegen Sudan om een einde te maken aan de gruweldaden in Darfur. In november stemde de Senaat, de andere kamer van het parlement (Congres), al in met het verzoek.

De afgevaardigden en senatoren willen sancties tegen individuen, of hun naasten, die verantwoordelijk zijn voor "genocide, oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid" in de West-Sudanese regio. Ook moeten hun banktegoeden worden bevroren.

Verder is president Bush opgeroepen om een importverbod voor olie uit het olierijke Sudan in te stellen. Het Amerikaanse Congres heeft geen oproep gedaan om Amerikaanse militairen naar het gebied te sturen die deel uit zouden kunnen maken van een vredesmissie.

Darfur

Volgens de VN is in Darfur de ergste humanitaire crisis in de wereld aan de gang. Sinds 2003 begaan plunderende en moordende Arabische milities met steun van het Sudanese leger wreedheden tegen de lokale zwarte bevolking. Naar schatting 400.000 mensen zijn omgekomen. Zo'n twee miljoen mensen zijn op de vlucht geslagen en bivakkeren in kampen langs de grens met buurland Tsjaad.

Internationale druk op de regering in Khartum om in te grijpen heeft tot nu toe weinig uitgehaald. De speciale VN-gezant voor Sudan, Jan Pronk, heeft woensdag benadrukt dat de internationale gemeenschap de druk op het regime in Khartum moet opvoeren.