STOCKHOLM/MALMÖ - De Verenigde Naties zijn op zoek naar celruimte voor de gewezen president van Liberia, Charles Taylor. Dat heeft de Zweedse staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Hans Dahlgren, woensdag gezegd tegen de krant Sydsvenskan.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De VN hebben Zweden en andere landen gevraagd met ingang van volgend jaar een cel vrij te houden voor de nu 58-jarige gewezen krijgsheer uit West-Afrika. De zaak wordt onderzocht door zowel het ministerie van Buitenlandse Zaken als het ministerie van Justitie van het Scandinavische land.

Eisen

Binnen de regering bestaat evenwel onenigheid of er gehoor moet worden gegeven aan het verzoek van de VN. De angst bestaat dat Taylor later asiel moet krijgen in het land. Het feit dat er extra veiligheidseisen worden gesteld aan celruimte voor Taylor maakt het verzoek er ook niet makkelijker op.

Rijkdommen

In 1983 ontsnapte hij uit een Amerikaanse gevangenis en hij heeft grote rijkdommen vergaard waarmee hij mensen kan betalen voor een uitbraak, aldus de Zweedse krant woensdag. Het Scandinavische land biedt al tijdelijk onderdak aan oud-president Biljana Plavsic van Republika Srpska, de Servische entiteit in Bosnië. Ze zit een straf uit van elf jaar.