GAZA-STAD - Verscheidene Golfstaten zullen de Palestijnse autoriteiten met geld te hulp schieten. Saudi-Arabië, Koeweit en de Verenigde Arabische Emiraten zegden het radicaal-islamitische Hamas-regime 80 miljoen dollar toe, zodat de overheid ambtenarensalarissen over maart kan betalen.

Dat maakte de Palestijnse minister van Financiën, Abdel-Raqez, woensdag bekend. De Palestijnse premier Haniyah meldde eerder woensdag tijdens de eerste vergadering van zijn regering dat de schatkist leeg is.

"Het ministerie van Financiën heeft een volledig lege schatkist geërfd naast de schulden van het ministerie en de regering in het algemeen", zei Haniyah.

Miljoenen

Hij liet weten dat de regering haar best gaat doen om de lonen van de ongeveer 140.000 ambtenaren uit te betalen ondanks de krappe financiële situatie. Het geldgebrek wordt onder meer veroorzaakt door het feit dat Israël sinds het aantreden van Hamas geen belastinggelden meer overmaakt aan de Palestijnse Autoriteit. Het gaat om tientallen miljoenen per maand.

De premier leidde de vergadering vanuit Gaza-stad. Met ministers in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever was een videoverbinding.

Zelfmoordaanslagen

Israël weigert uit veiligheidsoverwegingen vooraanstaande Hamasleden te laten reizen van de Gazastrook naar de Westoever. De militaire tak van Hamas heeft tientallen zelfmoordaanslagen in Israël gepleegd.