MANILA - De weduwe van de voormalige president van de Filippijnen, Imelda Marcos, heeft woensdag de regering van het land aangeklaagd. Zij eist 20 miljard pesos (ongeveer 952 miljoen gulden) van de overheid wegens laster. De aanklacht is het antwoord van Imelda Marcos op een aanklacht van de regering tegen haar, een maand geleden.

Er lopen verscheidene aanklachten tegen Imelda Marcos, onder meer over haar bankrekeningen in Zwitserland. Daarop zou onder de naam van verschillende stichtingen geld staan dat op oneigenlijke wijze is verkregen.

Halverwege de jaren negentig werd Imelda Marcos al eens veroordeeld tot twaalf jaar cel in een andere corruptiezaak. Het hooggerechtshof in Manilla vernietigde dat vonnis echter.

President Marcos werd in 1986 door een volksopstand afgezet. Hij en zijn vrouw vluchtten naar Hawaii, waar de voormalige president drie jaar later stierf. In 1991 keerde Imelda terug naar de Filippijnen, waar ze een zetel won in het Congres. Imelda Marcos deed in 1992 mee aan de presidentsverkiezingen, maar verloor.