DEN HAAG - Van de 64.000 mensen die in een verpleeghuis verblijven, heeft inmiddels ruim tweederde (45.000) de beschikking over een één- of tweepersoonskamer. Voor ruim 15.000 bewoners komt een kleinere kamer in het vizier, omdat daar nieuwbouw en verbouw in gang is gezet. Volgend jaar zullen nog ongeveer 2500 patiënten hun kamer moeten delen met meer dan twee personen.

Dat blijkt woensdag uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid. Minister Verdonk (Vreemdelingenzaken en Integratie) benoemde de zorg en vooral die in verpleeghuizen tot een van haar thema's. Zij wil ervan af dat vier patiënten op een kamer moeten verblijven. "Dat kan niet meer. Dat wil ik niet meer", aldus de nieuwe kandidate voor het lijsttrekkerschap van de VVD.

De roep om minder mensen op een kamer werd al in de jaren negentig geuit, door onder andere oud-VVD-Kamerlid E. Terpstra. Als staatssecretaris van VWS mocht zij daar later haar tanden in zetten. Een woordvoerster van VWS stelde woensdag dat geld het probleem niet is bij de gewenste aanpassing van de kamers. Het gaat vooral om de plannen die eerst gemaakt moeten worden, de bouwvergunningen en de uitvoering zelf.