AMSTERDAM - Een Delftse student bouwkunde zal Koninginnedag in Amsterdam nooit meer vergeten. Twee jaar geleden huurde hij met een paar medestudenten een boot om zich op de Amsterdamse grachten in het feestgedruis te mengen, te dansen en blikjes bier te drinken. Totdat ze op de Prinsengracht een groep beschonken zeeverkenners tegenkwamen die met bierflessen begonnen te gooien. Eén fles trof de student vol in zijn gezicht.

Zijn oogkas verbrijzelde en hij raakte zijn rechteroog kwijt, zei hij woensdag op de rechtbank in Amsterdam. Vier jongens uit Haarlem en omstreken stonden terecht. Ze hadden inderdaad wat op, ze hadden met flessen gegooid, maar volgens eigen zeggen had geen van allen de jongen geraakt. "Wat bezielt iemand om op zo'n drukke dag in zo'n volle gracht met volle bierflessen te gaan gooien?", vroeg officier van justitie H. Festen zich af. Tegen drie verdachten eiste zij een jaar cel. De vierde hoorde veertien maanden tegen zich eisen.

Drie van de vier verdachten kenden elkaar van de zeeverkenners. Met wat andere vrienden bemanden ze de 'Van Speyk' om op Koninginnedag in Amsterdam te varen. De dekschuit hadden ze volgestouwd met kratten bier. Volgens sommige getuigen ging het om 15 tot 25 kratten. "Het merendeel van de mensen op de boot was dronken", verklaarde er een. Het was één grote stroom van drank, zei een andere getuige, die zelf ook een kratje op had.

Irritatie

Toen de zeeverkenners de 'Vossegat' tegenkwamen, ging het mis. De Delftse studenten klauterden aan boord van de dekschuit om mee te feesten en gingen "een beetje zieken", aldus de rechter. De jongens op de Van Speyk raakten geïrriteerd en zetten de studenten van boord. Onder een brug sloeg de vlam in de pan. Eerst gooiden ze met bier naar elkaar, de studenten gooiden met blikjes en de zeeverkenners gooiden met flessen. "Van alle kanten werd er gegooid. Mensen schreeuwden, het was één grote chaos", aldus een getuige.

Het had niet zo ver moeten komen, verklaarden de verdachten achteraf. Drie van hen zijn in het verleden al eens beboet voor rijden onder invloed. "Natuurlijk wordt er gedronken op Koninginnedag en het is in Amsterdam altijd erg druk", aldus Festen. "Maar juist op deze dag is het van belang te leven naar de regels van de wet." De rechtbank doet over twee weken uitspraak.