DEN HAAG - Het Openbaar Ministerie (OM) in Den Haag heeft geen aanwijzing dat de dood van Slobodan Milosevic het gevolg is van een misdrijf. Hij is een natuurlijke dood gestorven. Dat heeft het OM woensdag laten weten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De 64-jarige ex-president van Joegoslavië werd in de ochtend van 11 maart dood aangetroffen in zijn cel in Scheveningen. Hij stond voor het Joegoslavië-Tribunaal onder meer terecht voor genocide en oorlogsmisdaden.

Hartinfarct

Zijn lichaam werd voor een gerechtelijk onderzoek overgebracht naar het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Het NFI heeft nu definitief geconcludeerd dat de doodsoorzaak een hartinfarct was. Bij de sectie werden ernstige hartafwijkingen geconstateerd, aldus het OM.

Uit eerdere diverse bloedonderzoeken was gebleken dat Milosevic niet voorgeschreven medicijnen gebruikte, waaronder het middel rifampicine. Het is een middel tegen lepra en tuberculose, ziektes waar de Servische ex-president niet aan leed. Rifampicine zou de werking van de medicijnen tegen hoge bloeddruk, die Milosevic wel moest slikken, teniet hebben gedaan.

Vergiftiging

De advocaat van Milosevic had de politie meegedeeld dat Milosevic vermoedde dat hij werd vergiftigd. Het toxicologisch onderzoek dat is uitgevoerd, heeft echter geen aanwijzingen voor vergiftiging gevonden en ook geen toxicologische factoren die een hartinfarct hebben kunnen uitlokken.

Het NFI heeft verder geen sporen van medicijnen aangetroffen die niet waren voorgeschreven en acht het onwaarschijnlijk dat enkele dagen voorafgaand aan het overlijden rifampicine is ingenomen of toegediend.

Waarnemers

Bij de sectie van het NFI op 12 maart waren twee Servische pathologen aanwezig. Een Belgische patholoog deed dienst als waarnemer. Op verzoek van de familie van Milosevic hebben Russische pathologen op 14 maart foto's van de sectie en het sectierapport bekeken.

Het toxicologisch onderzoek heeft het NFI laten overdoen door een onafhankelijk Duits instituut, dat tot de zelfde conclusies kwam. Het lichaam van Milosevic is op 14 maart opgehaald door de familie. Hij is op 18 maart in zijn geboorteplaats Pozarevac begraven.